Drd. Cosmin Divile

Anul înmatriculăriI: 2021

Date de contact: 
E-mail: cosmin.divile [@] ubbcluj.ro / cosmin.divile [@] gmail.com

Google scholar

Titlul actual al tezei
Literatura de călătorie românească din epoca dejistă.

Abstractul tezei

Lucrarea își propune să surprindă evoluția și particularitățile literaturii de călătorie românești în context totalitar. În ciuda posibilitățile reduse de a se deplasa în afara granițelor patrie, după instalarea regimului comunist în România au apărut un număr substanțial de texte de călătorie, acoperind numeroase destinații turistice din întreaga lume (vorbim de cca. 90 de texte publicate în volum între anii ’48-65’). Dată fiind poziția de „satelit” al U.R.S.S.-ului a României, în epoca dejistă genul vilegiaturistic a respectat comandamentele Războiul Rece. Cum e reprezentat „Celălalt” în astfel de texte? Ce imagine de sine/a patriei e construită într-o literatură de călătorie apărută într-un context totalitar? Ce și cum a modificat ideologia comunistă percepția călătorilor? Se poate vorbi despre o literatură de călătorie politică? Sunt câteva din întrebările la care această lucrare încearcă să găsească răspunsuri și ipoteze de lucru.

Contribuţii ştiinţifice reprezentative din ultimii 5 ani:

Publicații:

    • Divile, Cosmin, Strategii de (de)construcție a nostalgiei în romanul „Sînt o babă comunistă!” de Dan Lungu, Buletinul sesiunii studenților și masteranzilor filologi, Alba-Iulia, nr. 4/2019, pp. 81-86.
    • Divile, Cosmin, Incursiuni în imaginarul religios din literatura română contemporană (1). Iona, de la profet la artist. – în: „TABOR. Revistă de cultură și spiritualitate românească”, XV, nr. 1, 2021, pp. 75-78.
    • Divile, Cosmin, Incursiuni în imaginarul religios din literatura română contemporană (2). Simion liftinicul, un Stâlpnic balcanic al tranziției românești. – în: „TABOR. Revistă de cultură și spiritualitate românească”, XV, nr. 2, 2021, pp. 79-82.
    • Divile, Cosmin, Incursiuni în imaginarul religios din literatura română contemporană (3). De la interlop la profet-vindecător – o conversiune pe fast-forward. – în: „TABOR. Revistă de cultură și spiritualitate românească”, XV, nr. 4, 2021, pp. 95-98.
    • Divile, Cosmin, Incursiuni în imaginarul religios din literatura română contemporană (4). În căutarea prieteniei pierdute: un jurnalist și un preot ortodox la Veneția. – în: „TABOR. Revistă de cultură și spiritualitate românească”, XV, nr. 8, 2021, pp. 75-77.
    • Divile, Cosmin, Incursiuni în imaginarul religios din literatura română contemporană (5) Chemarea (internautu)lui Matei. – în: „TABOR. Revistă de cultură și spiritualitate românească”, XV, nr. 11, 2021, pp. 98-100.
    • Divile, Cosmin, Muzici și faze: copilăria și adolescența în comunism pe ritmurile muzicii occidentale. – în: „Vatra”, vol. 11-12, nr. 5-6, 2022, pp. 122-125.
    • Divile, Cosmin, Noapte bună, copii!: „Visul american” în copilăria și adolescența din „Epoca de Aur”. – în: „Vatra”, nr. 10-11, 2022, pp. 137-138.
    • Divile, Cosmin, Inocenții: copilăria – vârsta inocenței politice și a evaziunii în livresc (în lumea poveștilor, în muzica și cinematografia din Occident etc.). – în: „Vatra”, nr. 10-11, 2022, pp. 139-140.
    • Divile, Cosmin, Vârstele jocului. Strada Cetății: comunismul românesc pe înțelesul copiilor. – în: „Vatra”, nr. 1-2, 2023, pp. 138-139.
    • Divile, Cosmin, În spatele blocului: adolescența în cartierul muncitoresc din comunism. – în: „Vatra”, nr. 7-8, 2023, pp. 160-161.
    • Divile, Cosmin, Imaginea Occidentului în literatura românească de călătorie din epoca dejistă. Studiu de caz: Mihai Ralea în SUA, Canada și Antile în „Revista Limba și Cultură. Actele Sesiunii Anuale de Comunicări Ştiinţifice a Studenţilor, Masteranzilor şi Doctoranzilor Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine”, nr. 4, 2022-2023, pp. 82-92.
    • Divile, Cosmin, «Signes d’un monde libre» – Les objets occidentaux dans les romans roumains d’après 1989 sur l’enfance et l’adolescence communistes. – în: ”RiCOGNIZIONI”, vol. 8, nr. 16, 2021, pp. 17-36. Disponibil la adresa: (https://www.ojs.unito.it/index.php/ricognizioni/article/view/6076), DOI: https://doi.org/10.13135/2384-8987/6076.
    • Divile, Cosmin, „Postura de homo viator în literatura de călătorie din perioada dejistă: Ioan Grigorescu” în Literaturi transnaționale în transmisiune directă: Trasilvania, Translații, Transgresiuni…, Ioana Bot, Agoston Mădălina (eds.), Cluj-Napoca, Casa Cărții de Știință, 2023, pp. 253-273.
    • Divile, Cosmin, „Imaginea Americii în literatura de călătorie românească din perioada dejistă” în Limbă, literatură și cultură: abordări contemporane, Oana Fotache Dubălaru (coord.), București, Editura Universității, 2024, pp. 27-38.

În curs de publicare:

Muzicile și fazele „Epocii de Aur”: de la apariția unei tematici neexplorate, la nașterea unei „mode” în câmpul literar contemporan pentru un volum colectiv in memoriam Ovidiu Verdeș (1963-2022), în curs de publicare la Editura Muzeului Literaturii Române din București.

Estetic și politic în literatura de călătorie românească din epoca dejistă: coexistență și excludere în însemnările despre U.R.S.S. ale lui G. Călinescu în volumul colectiv pentru participanții la simpozion, în curs de publicare la Editura Universității de Vest din Timișoara.

De la autobiografic la ficțiune: evoluția posturii de „inadaptat” la Radu Pavel Gheo, articol scris împreună Denisa Artemisa Chirteș, într-un volum colectiv dedicat studiile posturologice românești coordonat de Ligia Tudorachi și Magda Răduță, în curs de publicare la Editura Universității de Vest din Timișoara.

Reprezentări ale comunităților neoprotestante în romanul românesc contemporan, în curs de publicare în revista TABOR, Cluj-Napoca.

„Semne din lumea liberă” – Obiectele occidentale în romanele postdecembriste despre copilărie și adolescența din comunism, în curs de publicare în volumul colectiv al participanților la colocviile Best Letters, Editura Universității din București.

Diseminare:

Lucrări prezentate la Conferințe Internaționale și Colocvii Naționale:

Literatura de călătorie românească despre U.R.S.S. din perioada dejistă: de la propagandă, la subversiune? Conferința Internațională de Studii Românești – literaturi transnaționale în transmisiune directă: Transilvania (și alte provincii), ediția a VII-a, 6-8 octombrie 2022, Cluj-Napoca. http://fim.centre.ubbcluj.ro/conferinta-internationala-de-studii-romanesti-literaturi-transnationale-in-transmisiune-directa-transilvania-si-alte-provincii/.

Imaginea Americii în literatura de călătorie românească din perioada dejistă. International Conference in Applied Ethics and Integrity in Doctoral Conduct and Research, 4-5 noimebrie 2022, Suceava. https://www.umft.ro/wp-content/uploads/2022/10/Conferinta-Internationala-de-Etica-Aplicata_2022.pdf.

Postura de „homo viator” în literatura de călătorie din perioada dejistă, Colocviul „Paul Cornea”, Litere, UB, București, 19-20 mai 2023. https://litere.ro/wp-content/uploads/2023/02/CFP_Colocviul_national_Paul_Cornea_2023.pdf

Estetic și politic în literatura de călătorie românească din epoca dejistă: coexistență și excludere în însemnările despre U.R.S.S. ale lui G. Călinescu, simpozionul internațional Limbă, cultură și identitate românească, ediția a XXII-a, Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide”, Iași, 20-22 septembrie, online.

Identitate și alteritate în literatura de călătorie românească în context totalitar: 1949-1948, Colocviul național „Istoria și literatura: teritorii conexe și întâlniri fertile”, organizat de Facultatea de Istorie și Filosofie, UBB, în parteneriat cu Facultatea de Litere, UB, Cluj-Napoca, 13-14 octombrie 2023. Programul colocviul: https://hiphi.ubbcluj.ro/SD_ICC/wpcontent/uploads/2023/11/Interior_Program_TIPAR.pdf.

Călătorul encomiast în literatura de călătorie românească: de la „complexul Dinicu Golescu”, la „complexul Alexandru Sahia”, Colocviul Național „Paul Cornea”, UB, Litere, București, 24-25 mai 2024. Link cu participanții acceptați la colocviu: https://litere.ro/wp-content/uploads/2024/04/Propuneri-acceptate-Paul-Cornea-2024.pdf.

Literatura de călătorie în studiile literare românești: de la „laboratorul” beletristicii, la subspecie a autobiograficului, Școala de vară de la Ipotești, 25-29 iunie 2024. Link: http://www.eminescuipotesti.ro/docpdf/CfP_Ipotesti_Scoala_de_vara_2024.pdf.

Deschidere către comunitate:

Colectă de carte pentru școlile rurale din România organizată de Fundația UBB.

Formare/Expertiză:

Burse:

Premiul-Bursă Adela Rogojinaru-Cezar Tabarcea (ex aequo) acordat de Best Letters Colloquia, UB, ediția a VIII-a, octombrie 2021.

Bursa „Mitropolitul Bartolomeu” în perioada noiembrie 2024-octombrie 2025 cu un proiect de cercetare pe imaginarul religios neoprotestant din literatura română contemporană, încheiat cu un articol dat spre publicare în Revista TABOR.

Bursa „Lucian Blaga” oferită de Institutul Cultural Român la Universitatea Sapienza din Roma în perioada 15 septembrie 2024-15 decembrie 2025 cu un proiect de cercetare despre literatura de călătorie românească din epoca dejistă despre Italia, coordonat de prof. univ. dr. Angela Tarantino, Departamentul de Studii europene, americane și interculturale, titulara Catedrei de limba și literatura română. Rezultatele acestui stagiu de cercetare vor fi publicate în revista „Romania Orientale” din cadrul Universității Sapienza.