Anul înmatriculăriI: 2023
Date de contact:
E-mail: mihai.popa1 [@] ubbcluj.ro / mihai.popa9911 [@] gmail.com
Mihai-Cătălin POPA este, în prezent, doctorand al Școlii Doctorale de Studii Lingvistice și Literare, în cadrul Universității Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca (România). Cercetarea sa doctorală are în vedere documentarea și analizarea monografică a scrierilor lui Radu Cosașu, cu accent pe dimensiunea ideologică și pe relația cu contextul social și istoric, sub coordonarea Prof. univ. dr. Ioana BICAN. A luat parte la colocvii naționale organizate de Facultatea de Litere, UBB, Facultatea de Litere, UB și Facultatea de Litere UC. De asemenea, a publicat cronică literară pe platforma online Șangri-La Artistic Ground și în revista „Glose”. Zonele sale de interes în cercetarea literară acoperă perioada interbelică, perioada comunistă și cea postcomunistă românească, cu accent pe literatura subiectivă și pe literatura de „graniță”.
Titlul actual al tezei
Radu Cosașu, între epoci
Abstractul tezei
Radu Cosașu a fost un scriitor român prolific, care a adunat sub pseudonimul său literar un număr impresionant de 33 de titluri distincte de proză scurtă, romane, eseuri etc., debutând în 1952, cu Servim Republica Populară Română, și încheindu-și activitatea literară în 2018, cu volumul Anti-damblale. Deși a traversat un număr considerabil de etape istorico-literare în care și-a făcut simțită prezența, Radu Cosașu a rămas, într-o viziune oarecum reducționistă, exclusiv autorul Supraviețuirilor. Care este motivul pentru care Radu Cosașu a rămas amintit de critica și/sau istoria literară drept autorul unui ciclu de șase nuvele? Este restul literaturii lui Radu Cosașu eclipsată de seria Supraviețuirilor? Cercetarea de față pornește de la asemenea întrebări și are în vedere punerea sub lupă a întregii producții literare a scriitorului, analiză exhaustivă ce are ca scop atât contextualizarea și încadrarea (sau recadrarea) literaturii lui Radu Cosașu în câmpul literar românesc, cât și identificarea modului cum și-a configurat opul scriitorul de origine evreiască.
Publicaţii:
- De la istorie la ficțiune. Memoria în scrierile autoficționale, în „Revista GLOSE”, An IV, nr. 1-2 (7-8), 2022.
- Reflexie într-o oglindă murdară, în „Șangri-La Artistic Ground”, 10 noiembrie 2021.
Deschidere către comunitate:
Transportarea, aranjarea și pregătirea cărților din cadrul „Colectei de carte pentru școli clujene din mediul rural”, organizată în cadrul Fundației UBB, în decembrie 2023;